niedziela, 5 stycznia 2014

Fusilli z łososiem i szpinakiem

Jakiś czas temu zarzekałam się, że przechodzę na wegetariańską dietę (co prawda bez rygoru), ale niedługo potem przyszedł okres świąteczny i... mi nie wyszło. Co nie znaczy, że w mojej diecie dominuje mięso. Teraz właściwie jeśli już w ogóle je jem, to w postaci ryb. I tak oto powstał pomysł na fusilli z łososiem. Wygląda smakowicie i takie też jest. Zamieszczam ten przepis dlatego, że moja siostra bardzo chciała go mieć po tym, jak zjadła dwie duże porcje tego dania. Myślę, że i wam się przyda :)


Składniki:
125g łososia (świeży lub mrożony, do kupienia np. w Lidlu)
makaron świderki
4 garście świeżego szpinaku
8 pieczarek
8 pomidorków koktajlowych
mozzarella
400g śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło

Przygotowanie:
Na początku zagotować wodę na makaron. Później gotować go według instrukcji na opakowaniu. 
Następnie pokroić łososia w malutkie kawałki (jeśli jest zamrożony, podsmażyć go przez parę minut na patelni, żeby zmiękł, a dopiero później rozdrobnić). Odstawić.
Pokrojone i doprawione pieczarki smażyć na niewielkiej ilości masła, aż zaczną się lekko przypalać. Dodać szpinak i wszystko razem poddusić przez ok. minutę. Wycisnąć czosnek i wymieszać wszystko razem. Zalać śmietaną i mieszać przez ok. 3 minuty. Pokroić mozarellę w plasterki.
Kiedy makaron będzie gotowy, wyłożyć nim naczynie żaroodporne. Zalać wcześniej przygotowanym sosem, dołożyć łososia i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć mozzarellę, posypać przyprawami, następnie położyć na wierzchu przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Włożyć do piekarnika i piec w 180st. C przez ok. 10-15min. Można dłużej, ale zapewniam, że ciężko wytrzymać.


Smacznego!

2 komentarze: