
Składniki:
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 kubka nerkowców
1,5 łyżeczki garam masala*
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżka jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego świeżego szpinaku
1 łyżka rodzynek sułtańskich
0,5kg piersi z kurczaka
8 pieczarek
1 1/4 kubka wody
Przygotowanie:
Na samym początku pokroić kurczaka w kostkę, posiekać szpinak i umyć pieczarki. Odstawić to wszystko na moment, w tym czasie posiekać cebulę w malakserze albo np. w takim siekaczu, jak Krystian, którego ostatnio wam przedstawiłam. Następnie do posiekanej drobno cebuli dodać koncentrat pomidorowy, orzechy, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt. Wszystko to jeszcze raz zmiksować do momentu, aż nerkowce całkiem się rozdrobnią.
W dużym garnku rozgrzać olej i dodać przygotowany wcześniej sos. Smażyć go ok. 2 minuty na średnim ogniu, po czym wrzucić do garnka połowę przygotowanego już szpinaku i pokrojonego kurczaka.
Przez ok. 3 minuty smażyć wszystko razem, po czym dodać pieczarki i zalać wszystko wodą. Mieszać przez chwilę, po czym gotować wszystko na średnim ogniu przez ok. 15 minut pod pokrywką.
*
Sprawdzamy, czy kurczak jest miękki, a sos odpowiednio gęsty. Jeśli nie, gotujemy go jeszcze przez chwilę. Gdy uznamy za stosowne, nakładamy danie na talerz i posypujemy wszystko pozostałym szpinakiem.
Prze-py-cho-tka!
*garam masala można kupić w Sklepiku Naturalnym przy ul. Krupniczej 8.
Mistrzostwo świata! Nie da się opisać słowami tego smaku, ani zobrazować zdjęciami :) Musicie spróbować to na własnych kubkach smakowych ^.^'
OdpowiedzUsuńgaram masala jest też w almach. Przepisu nie znałam, a że lubię i orzechy (wszelkie) i kurczaka, to pewnie i wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń