Świetnie nadaje się do naleśników z żółtym serem, ale przypuszczam, że sprawdziłby się równie dobrze jako sos do makaronu albo mięsa. Ja dawno nie szamałam naleśników, więc padło na nie.
Składniki:
ä torebka szpinaku (250g)
ä 4 łyżki śmietany (12%)
ä 2 ząbki czosnku
ä 12 średniej wielkości pieczarek
ä szczypta soli
ä ser żółty w plasterkach
Przepis na masę do naleśników znajdziecie np. tutaj: klik.
Wykonanie:
Zblendować szpinak śmietanę i czosnek, przyprawić szczyptą soli. Pokroić pieczarki i podsmażyć je na odrobinie oleju.
Przelać sos do rondelka, podgrzać go razem z pieczarkami na średnim ogniu - nieprzerwanie mieszając.
Rozprowadzić sosik na naleśniku, położyć ser. Złożyć naleśnika w ćwiartkę. Opcjonalnie: podsmażyć w celu zapieczenia sera ;-).
Smacznego!
Zrobię, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie naleśniki ze szpinakiem, teraz w końcu muszę się za nie wziąć :) Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń