środa, 12 marca 2014

Kurczak tikka masala

Dzień dobry. Witam na blogu z nowiutkim szablonem, musi wam się podobać. Gdyby ktoś nie mógł się połapać, zapraszam do przeczytania krótkiej instrukcji.
Pomijając kilka szczegółów, które mnie osobiście drażnią („Komentarze comment” przy każdej notce na stronie głównej, wciąż nad tym pracuję), jest już idealnie. Nie mogę się napatrzeć na to nowe ubranko.

W związku z tym, że oprócz szablonu w przebudowie jest też moje mieszkanie i żyję na pudłach i na walizkach, wiele spraw, łącznie z gotowaniem z prawdziwego zdarzenia odłożyłam na tzw. „po przeprowadzce”. I nie mogę się już doczekać.

Ale do rzeczy. Kurczak Tikka Masala to moja jak na razie ulubiona potrawa indyjska. Jadłam ją już w wielu wersjach, a ta tutaj jest moja, chyba trochę mniej tłusta, bo nie dodałam śmietany kremówki, klarowanego masła, ani mascarpone. Użyłam bazowych składników, a resztę nieco zmodyfikowałam. Efekt można było zobaczyć na moim Instagramie (tak jak i wiele innych zdjęć, które wrzucam bardzo często).
Zauważyłam, że rok temu o mniej więcej tej samej porze niemal codziennie jadałam indyjskie dania… może to zbieg okoliczności, a może coś w tym jest, bo zimą w ogóle nie miałam ochoty na, jak ja to nazywam, „papki”, ostre przyprawy i ryż (gdyby kogoś interesowały inne indyjskie przepisy, zapraszam do kategorii Indie). Zrobiło się cieplej i nie mogłam się oprzeć – mimo cholernie wąskiego blatu, przewracając, rozlewając i tłukąc wszystko, co się dało, w końcu przyrządziłam jedno z najlepszych dań, jakie dotąd jadłam.

Z poniższego przepisu powinny wyjść  4 porcje średnio ostrego dania, przy czym ostrzegam, że mój średni dla kogoś może być piekielnie ostry (w skali od 1-10 daję 6).

Składniki:
500g filetu z kurczaka
5 pomidorów
4 ostre papryczki (albo wedle uznania)
200g koncentratu pomidorowego
250g sera ricotta
4 ząbki czosnku
3 kopiaste łyżki przyprawy garam masala
2 łyżki kurkumy
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu i curry
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka w pięciocentymetrowe, pokaźe kawałki, przyprawić jedynie pieprzem i podsmażyć razem z rozmarynem, po czym odstawić na patelnię (opcjonalnie: w międzyczasie zagotować wodę na ryż z kukrumą – według instrukcji na opakowaniu).
Do głębokiej plastikowej miski wrzucić pokrojone w plasterki pomidory, koncentrat, 2 papryczki (z pestkami), zmiażdżony czosnek i wszystko razem zblendować. Gdy uzyskamy gęstą masę, dodać ricottę i ponownie zblendować wszystko razem.

Uzyskaną masę w kolorze różowym wlać na patelnię z kurczakiem i smażyć na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dosypać garam masala, kurkumę oraz pieprz, curry i cynamon. Ciągle mieszać, obserwować jak sos uzyskuje piękną pomarańczową barwę.
Mieszać tak długo, aż ryż będzie gotowy.  Następnie nałożyć go do głębokiej miski i polać sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz