Do jej przygotowania potrzebujesz:
0,75kg pieczarek, w tym 0,25kg brunatnych (dostępne np. w Auchan)
5 średniej wielkości ziemniaczków
ćwierć białej cebuli
ząbek czosnku
200g śmietany 30%
2 warzywne kostki rosołowe
oliwa z oliwek
masło
pieprz, sól
dodatkowo: grzanki i świeży lubczyk
Jak ją przyrządzić?
Zajmuje to ok. 1,5h i wymaga skupienia, najlepiej robić wszystko w takiej kolejności, jaką podałam, chyba że masz dodatkową parę rąk do pomocy :).
Gotujesz ziemniaki pokrojone w kostkę.
W międzyczasie rozgrzewasz cieniutki plasterek masła na patelni. Kroisz pieczarki i smażysz je partiami, posypując uprzednio pieprzem i solą. Ściągasz dopiero, gdy zaczną się rumienić na pomarańczowo i wrzucasz następne.
Czekasz, aż ostygną, a za ten czas blendujesz ziemniaki. Zagotowujesz pół garnka wody z dwiema kostkami rosołowymi.
Następnie kroisz cebulkę, podsmażasz z czosnkiem na oliwie z oliwek i potem blendujesz to razem z pieczarkami na pełnych obrotach, bo ma wyjść jednolita papka.
Później wlewasz pure ziemniaczane i grzybową papkę do zagotowanej wody. Żeby dobrze rozprowadzić masę w wodzie, znów używasz blendera, tym razem na niskich obrotach.
W końcu wlewasz śmietanę, energicznie mieszając zupę. Zostawiasz na średnim ogniu jeszcze przez ok.10min, w tym czasie możesz przygotować grzanki i pokroić lubczyk.
Gwarantuję, że dla takiego smaku warto trochę się pomęczyć.
Smacznego!
"Zapewniam cię, że nigdzie nie zjesz lepszej zupy krem z pieczarek, niż ta." - nie tylko najlepsza zupa krem z pieczarek na świecie, ale najlepsza z wszystkich zup :)! Nie zrobić tej zupy, mając przepis to niewybaczalny grzech...
OdpowiedzUsuń